14.4.2018

Neuvoja kuntorastikävijästä kilpailevaksi kuntosuunnistajaksi aikovalle

Kuntorasteilla kävijän kannattaa ehdottomasti kokeilla myös kilpailuja. Kilpailuissa on aivan omanlaisensa tunnelma, jota ei kuntorasteilla pääse kokemaan. Kynnystä ei kannata pitää liian korkealla, kartta ja kompassi toimivat kisoissa aivan samalla tavalla kuin kuntorasteilla. Erona kuntorasteihin on se, että kilpailijat lähtevät metsään tiettynä kilpailunjärjestäjän ilmoittamana aikana, ja kartan saa käteensä vasta lähtöhetkellä. Monissa kisoissa on tarjolla myös HD21C-rata, joka on lyhyempi ja helpompi kuin pääsarja HD21A. Hitaampikin etenijä saattaa päästä myös palkinnoille, jos samassa sarjassa on vain muutama osallistuja. Suunnistamaan oppii suunnistamalla, ja kilpailut ovat kuntorastien ohella hyvää harjoitusta monenlaisissa maastoissa suunnistamiseen.

Ennen kisaa


Kansallisiin kilpailuihin tarvitaan lisenssi, ja lisenssin saamisen ehtona on suunnistusseuran jäsenyys. Lisenssin voi hankkia www.suomisport.fi –palvelussa. Jos hankit lisenssin, johon ei sisälly vakuutusta, kannattaa tarkastaa, kattaako tapaturmavakuutuksesi kilpailutoiminnan suunnistuksessa. Seuran jäsenenä ja lisenssin haltijana on mahdollista osallistua kaikkiin Suomen Suunnistusliiton Irma-järjestelmässä ilmoitettuihin kilpailuihin.

Yksittäisen kilpailun kilpailuohjeet ja lähtöajat julkaistaan järjestäjien nettisivulla pari päivää ennen kilpailua. Sekä kilpailukutsu että kilpailuohjeet kannattaa lukea huolella. Tarkista myös lähtöluettelosta lähtöaikasi ja kilpailunumerosi. Tarkista lähtöluettelosta lisäksi, että lisenssinumero ja emit-numero ovat oikeat. Jos emit-numero on virheellinen, se tulee muuttaa kilpailupaikan infopisteessä ennen kilpailua.

Kisapäivänä


Mukaan kilpailupaikalle kannattaa ottaa suunnistusvarusteiden (vaatteet ja kengät, rastinmääritekotelo, hakaneulat kilpailunumeron kiinnittämiseen, emit, kompassi) lisäksi säästä riippuen lämmintä vaatetta ja termospulloon kahvia tai teetä sekä omat eväät. Kisapaikoilla on yleensä myös kahvio, jossa maksu hoituu käteisellä. Retkituoli tuo myös mukavuutta kilpailukeskuksessa odotteluun.



Kilpailupaikalle kannattaa tulla ajoissa, viimeistään tuntia ennen omaa lähtöä. Hae kilpailunumerosi ja tarkistuslipuke emit-korttiin kiinnitettäväksi. Kilpailunumeron kiinnitystarvikkeet tulee tuoda itse mukanaan. Kilpailuohjeissa kerrotaan, mistä saat kilpailunumeron, yleensä joko kilpailukeskuksesta tai lähtöpaikalta. Mikäli olet ilmoittautunut kilpailuun ilman emit-numeroa, järjestäjä varaa vuokrakortin, joka on noudettava kilpailukeskuksen infosta ennen kilpailua. Kortti palautetaan infoon kisan jälkeen.

Verryttele ajoissa ja ole valmiina lähtöpaikalla viimeistään 10 minuuttia ennen omaa lähtöäsi. Huomaa, että lähtöön voi olla matkaa yli kilometri (matka ilmoitetaan kilpailuohjeissa) ja siirtymiseen lähtöpaikalle pitää varata riittävästi aikaa. Lähtöpaikalta saat oman ratasi rastimääritteet erillisellä lapulla, jonka voi laittaa rastinmääritekoteloon tai kiinnittää hakaneulalla paitaan, miten haluat.

Sinut huudetaan yleensä lähtöön omalla nimelläsi 5 minuuttia ennen lähtöäsi. Lähtöpaikalla on kolme karsinaa, joista seuraavaan siirrytään minuutin välein. Jollet satu olemaan päivän ensimmäinen lähtijä, voit katsoa mallia edelläsi meneviltä kilpailijoilta. Kun kuulet nimesi, siirry ensimmäiseen karsinaan, jossa tarkastetaan lähtijät, yleensä noin kolme yhtäaikaa, kukin lähdössä eri radalle. Minuutin kuluttua siirry toiseen karsinaan, jossa nollaat emit-korttisi käyttämällä sen lukijassa. Lähdön toimitsijat auttavat tarvittaessa. Vielä minuutti, ja pääset kolmanteen karsinaan, jossa voit mennä oman ratasi kartan kohdalle, mutta siihen ei saa vielä koskea. Sitten lähtöpiippaus, kartta käteen ja menoksi.

Toisin kuin kuntorasteilla, K-pisteellä ei kisoissa leimata. Kartalla oleva violetti kolmio on K-piste, ja kuntorasteilla se on myös lähtöpaikka. Kisoissa lähdöstä lähdetään ja juostaan K-pisteen kautta. Suunnistus alkaa K-pisteeltä. Muista leimata rasteilla ja maalissa, ja mene lopuksi emit-kortin purkuun. Suorituksen jälkeen voit jäädä nauttimaan kisakeskuksen tunnelmasta. Menipä suunnistus hyvin tai vähän huonommin, onneksi aina tulee uusia kisoja ja uusia mahdollisuuksia.

Hauskoja hetkiä suunnistuskilpailuissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilmestyy tänne pienellä viiveellä.